Naar cookieinstellingen

Driekoningentaart van Michiel

De winnaar van Heel Holland Bakt Kerst Michiel Sloff mag zich de beste kerstbakker van Nederland noemen. Geheel in stijl maakt hij daarom op Driekoningen een driekoningentaart.

Ingrediënten

Voor het banketroom:

  • 25 gram kristalsuiker
  • 75 gram volle melk
  • 75 gram slagroom
  • 7g maïzena
  • 1 eidooiers
  • 1 kaneel stokje

Voor de amandelspijs (of gebruik 350 gram kant en klare amandelspijs):

  • 150 gram blanke amandelen
  • 150 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 citroen

Voor het bladerdeeg:

  • 500 gram patentbloem
  • 100 gram roomboter
  • 270 gram water
  • 12 gram zout
  • 350 gram roomboter

Voor de bouw van de taart:

  • 1 ei
  • 1 ei dooier
  • 1 rauwe witte boon
  • 1 papieren kroon

Bereiding

Van het banketroom:

Meng een beetje melk met de maïzena, splits het ei en meng de dooier met het maïzena papje. Kook de room met melk, suiker en kaneel. Meng een deel van de melk/room massa met het eidooierpapje en roer goed. Doe dit terug in de pan en blijf roeren totdat de massa dik wordt. Laat afkoelen met het kaneelstokje erin.

Van de amandelspijs:

Maal de amandelen en de suiker in een foodprocessor fijn. Voeg de citroenrasp  toe en beetje bij beetje het ei toe. Zorg dat het een kneedbare massa blijft (niet te slap). Laat de amandelspijs rusten.

Van het bladerdeeg:

Verkruimel de boter (100 gram) door de bloem. Voeg het zout toe. Meng nu het water door het kruimeldeeg en kneed tot een soepel deeg. Laat even rusten.

Rol het deeg uit en plaats in het midden de in fijne blokjes gesneden boter (350 gram). Vouw dicht en rol uit, stof telkens voor het dicht vouwen het deeg iets af. Vouw in 4-en weer dicht, draai een kwartslag en rol het deeg uit. Vouw weer in 4-en dicht. Leg koud en laat 10 minuten rusten. Rol het deeg vervolgens nog een keer uit en vouw in 4-en dicht. Draai een kwart slag, rol uit en vouw het dikt keer in 3-en dicht. Laat het deeg weer 10 minuten in de koelkast rusten.

Van de bouw van de taart:

Verwarm de oven voor op 200°C, boven en onder warmte.

Meng de amandelspijs met banketroom tot een glad beslag. Rol het bladerdeeg tot 3 millimeter dik uit. Snijd een ring uit van 22 centimeter en een ring van 25 centimeter. Bestrijk de randjes van de 22 centimeter ring met ei en prik met een vork gaatjes in de plak. Verdeel met een spatel de crème op de deegplak, druk de witte boon op een willekeurige plek in de crème  en plaats de 25 centimeter plak hier op. Druk goed aan met een vork. Meng de dooier door het restant ei en bestrijk de bovenkant. Maak met de achterkant van een mes een mooi patroon.

Bak de taart in ongeveer 40 minuten mooi goudbruin en gaar. Zet na het bakken het kroontje op de taart.

Tip van Michiel: weeg alle ingrediënten af. Ook de vloeibare ingrediënten (volgens de NEVO-tabel). Dan bakt u veel nauwkeuriger.

Wist u dat in het zuiden van Nederland Driekoningen een ware traditie kent waarbij kinderen met lampionnen langs de deuren gaan? Lees hier meer over in het artikel De traditie van Driekoningen.

Geef een reactie

Reactie

    joske says:

    Hallo Michiel
    waar vind ik het omreken programma voor het omrekenen van vloeistoffen naar vaste stoffen. heb gezocht bij Nevo-tabel ????? vriendelijke groeten Joske Cordes

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.