Klanten bij een PTT-loket, medewerkers lopen aanvulling op pensioen mis

Rogier de Haan: ‘Hoe de pensioenen van vrouwelijke PTT’ers verdwenen

Mevrouw Admiraal werkte vanaf 1976 bij de PTT. Op 31 december 1988 had ze 1.726 gulden aan vast  jaarlijks pensioen opgebouwd. De dag erna was daar nog 922 gulden van over. Op dezelfde dag raakte mevrouw Schram 79 procent van haar vaste pensioen kwijt. Mevrouw Hulsen 36 procent. In totaal raakten zo’n 15.000 PTT-vrouwen op 1 januari 1989 een groot deel van hun vaste pensioen kwijt. Daardoor is hun maandelijkse pensioen nu, tientallen jaren later, fors lager.

Om dit te begrijpen, moeten we terug naar 1 januari 1989. Het staatsbedrijf PTT privatiseerde. Daardoor werden alle tot dan toe bij ABP opgebouwde pensioenen overgeheveld naar het toen nieuwe PTT-pensioenfonds (tegenwoordig PostNL en KPN). Dat ging zo: ABP berekende voor elke werknemer het vaste pensioen  tot aan de privatisering. ABP betaalde de waarde van deze pensioenen aan het PTTfonds. Dat nam voor elke PTT’er het door ABP berekende en betaalde pensioen over als vast startbedrag. Dit werd vastgelegd in een eerste pensioenoverzicht.

Garantietoeslag van de PTT

Twee jaar later stuurde het PTT-fonds naar alle vrouwelijke PTT’ers een nieuwe pensioenberekening. Een deel van hun vaste ABP-pensioen was vanaf 1 januari 1989 voorwaardelijk geworden. Gemiddeld 33 procent per pensioen. Dat heette met terugwerkende kracht ‘garantietoeslag’. In de jaren erna werd de garantietoeslag steeds kleiner, totdat deze volledig was verdwenen. Dit is nooit iemand opgevallen. Dat is niet zo gek, want de PTT vertelde de werknemers rondom de privatisering dat iedereen het bij ABP opgebouwde pensioen zou behouden. Daarnaast wekt de term ‘garantietoeslag’ het vertrouwen dat het bedrag van die toeslag gegarandeerd is.

Pensioenvoordeel

De afgelopen periode zijn we met de fondsen in gesprek gegaan over de mogelijkheden van een financiële compensatie. Helaas: daar zijn de fondsen op dit moment niet toe bereid. Ze geven aan dat de garantietoeslag destijds was afgesproken door vakbonden en de PTT, om de pensioenen gelijker te maken (wij zien deze afspraak nergens staan). Vrouwen hadden bij ABP tot 1986 namelijk een pensioenvoordeel ten opzichte van mannen. Dat had overigens een goede reden; in die tijd hadden getrouwde vrouwen nog geen eigen AOWrecht; alles ging naar hun man. Ter compensatie was in de ABPwet vastgelegd dat ze een hoger ABP-pensioen opbouwden. ABP heeft dat voordeel tot op de dag van vandaag intact gelaten, maar het PTT-fonds heeft er een streep door gezet. Alleen als de vrouwen pensioen bleven opbouwen, ging de garantietoeslag omlaag. Daarmee werd gegarandeerd dat het totale PTT-pensioen nooit lager zou zijn dan op 1 januari 1989.

Dubbel vangen

Wij zien iets anders. Onder het mom van gelijkheid heeft het PTT-fonds eigenlijk twee keer geld ontvangen voor hetzelfde: eerst van ABP, daarna van de vrouwen die al voor dat pensioen hadden gewerkt. Vanaf 1989 werkten zij daardoor vaak  jarenlang zonder extra pensioen op te bouwen. De huidige waarde schatten we in totaal op zo’n € 200 miljoen. Onze advocaat heeft inmiddels contact opgenomen met de fondsen. Wordt vervolgd.

Meld u bij MAX Ombudsman

De vele reacties op de uitzending van Meldpunt, de column over het aanvullend pensioen van oud PTT’ers en deze column van MAX Ombudsman over de PTT-pensioenen in MAX Magazine en hier op MAX Vandaag, leiden tot lange wachttijden in het telefonische spreekuur. Daarom: wilt u informatie over de PTT-pensioenen? Vul dan onderstaand formulier in. MAX Ombudsman houdt u vervolgens op de hoogte.

(Foto: ANP)

Vragenformulier PTT-pensioen

  • Door het invullen van dit formulier worden persoonsgegevens van u verzameld. Meer informatie over hoe wij met uw gegevens omgaan kunt u vinden in onze algemene voorwaarden en privacyverklaring.

Geef een reactie