Naar cookieinstellingen

Keuken- en staatsgeheimen

Hoewel onze tuin deze maand prachtig is met rozen, allium en keizerskroon, ga ik een weekje schilderen in Italië bij Elaine Searle, een Engelse lerares die je leert hoe je de compositie van je tekening kunt verfraaien. Ik verheug me op dit jaar weer zo’n fantastische schildersweek in Umbrië, samen met Japanse, Amerikaanse, Nederlandse en dit keer ook Braziliaanse botanische vrienden en vriendinnen. ’s Avonds is het best koud daar in de bergen, maar ik word nu al weer warm bij de herinnering aan het schilderen vorig jaar van deze paarse Lizzard (=hagedis) orchidee met zijn lange tong, samen  met een lilablauwe pyramide orchidee tussen grasjes van haver. Betoverende vergezichten op rustieke dorpjes, stokoude kerken en vooral heel veel echte stilte. Alsof je aan het einde van de wereld bent gekomen. Een sober verblijf met ouderwetse bedden en nachtkastjes uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Een restaurant met lange houten tafels en stoelen buiten. En het eten is v-e-r-r-u-k-k-e-l-ij-k!

Eenvoudig, maar wat kunnen die Italianen toch lekker koken met de meest pure en verse producten uit eigen streek. Overvloedig in de zon gelegen aubergines, courgettes en tomaten. Bij die lekkernijen horen de groene kruiden en verse truffels – de trots van Umbrië. Truffels door de omelet, op de vis, naast het vlees en over de pizza, pasta en salades. En niet te vergeten de rijk gevulde kaastafel. Ik krijg nu al weer honger, terwijl ik mezelf net heb veroordeeld tot een appeldieet.

Ik vind het heerlijk om waar dan ook aan tafel over eten te praten. Elco zegt dat je keuken- en staatsgeheimen niet hoort door te vertellen. Hij mag dan gelijk hebben met zijn deel van het verhaal, ik lijd graag onder mijn familiekwaaltje. Als je mij en mijn familie na een reis vraagt hoe het was, beginnen we niet met te vertellen over exposities, winkels, terrasjes of het uitzicht op een boottrip. Nee, we laten het water weer door de mond stromen met verhalen over onze etenswaren, hoe ze bereid werden, welke kleur ze hadden en wat je erbij moest drinken. En terwijl Elco lekker met lange tanden op zijn staatsgeheimpjes zit te kauwen, voegen mijn zoon en schoonzoons zich als ware keukenprinsen aan mijn zijde. Zij kunnen koken als de besten, net als mijn vader. Ik ga vast nog eens een familiekookboek maken. En dan laat ik mijn enige echte echtgenoot er onze kleinkinderen smakelijk uit voorlezen… Ik ga het mijn uitgeefster nu direct voorstellen voor mijn schildersjubileum van volgend jaar. Intussen neem ik een glaasje op het vooruitzicht van die o zo smaakvolle truffels daar hoog in het warme zuiden. Nu begrijpt u toch wel waarom ik graag naar zo’n schilderscursus ga?

Geef een reactie

Reactie

    t.erren@chello.nl says:

    Wat een leuke column! Je ruikt de natuur, het eten en je voelt de humor stromen. Graag meer van deze belevenissen. Trezi

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.